Prevajanje španščine | Špansko slovenski prevodi

Nahajate se tukaj :
Domov » Prevajanje » Prevajanje španščine | Špansko slovenski prevodi
Prevajanje španščine v druge jezike

Prevajanje španščine

Špansko slovenski prevodi

Španščina, ki jo včasih imenujejo tudi kastiljščina, spada v skupino iberoromanskih jezikov. Po številu govorcev je tretji najbolj razširjen jezik na svetu, seveda takoj za francoščino in angleščino. Španci sami rečejo jeziku španščina, kadar ga primerjajo npr. s francoskim ali angleškim jezikom, a kadar govorijo o regionalnih jezikih Španije, ga imenujejo kastiljščina.

Čeprav daje španski jezik na prvi pogled vtis, da se ga je lahko naučiti, temu ni čisto tako, saj ima svoje posebnosti, kot npr. predloga ´por´ in ´para´, ki jih v slovenščini prevajamo kot ´za´ ter glagola ´ser´ in ´estar´, ki jih v slovenščini prevedemo kot ´biti´. Sicer je španščina fonetični jezik, kar pomeni, da se piše zelo podobno kot se govori.

Še ena posebnost tega jezika je zagotovo postavljanje ločil, saj Španci pri vprašanjih na začetek in konec vprašanja postavijo vprašaj, pri vzklikih pa pride na začetek in konec klicaj.

Španska abeceda pozna 5 samoglasnikov in 24/25 soglasnikov, odvisno v katero knjigo pogledate. Posebnost med soglasniki je zraven sestavljenih črkše črkañ (n s tildo). Skozi leta se je abeceda oz. so se črke v abecedi spreminjale, a je danes abeceda sestavljena iz istih črk kot slovenska, seveda brez č, š in ž, vsebuje pa še ñ, q, w, x in y.

Prevajanje iz slovenščine v španščino in obratno je zahtevna naloga, zato le-te ne more opraviti prav vsakdo, vendar le kompetenten prevajalec, ki je strokovnjak na področju besedišča, slovnice, kulture in seveda posebnosti, s katerimi se srečujemo pri španskem jeziku.

Leta, ki segajo daleč nazaj, ko se je na televiziji pojavila prva španska telenovela Esmeralda in danes, ko lahko dnevno na tv-ju zasledimo kar nekaj takšnih telenovel, so zagotovo pripomogla k priljubljenosti in razširjenosti španščine. A je španščina vendarle jezik, ki ga govori približno 300 milijonov ljudi po celem svetu, zato morajo biti prevodi opravljeni kakovostno in brezhibno, saj je prevajanje slovenščina – španščina in obratno ena najbolj iskanih prevajalskih storitev.

HTML5 Valid page