Prevajanje bosanščine | Bosansko slovenski prevodi

Nahajate se tukaj :
Domov » Prevajanje » Prevajanje bosanščine | Bosansko slovenski prevodi
Prevajanje bosanščine v druge jezike

Prevajanje bosanščine

Bosansko slovenski prevodi

Bosanski jezik je eden izmed južnoslovanskih jezikov in temelji tako kot hrvaščina in srbščina na štokavščini, saj je bil nekdaj eden izmed standardnih različic srbohrvaščine. Jezik govori okoli 2 milijona prebivalcev v Bosni in Hercegovini, ga pa govorijo tudi v Srbiji, Črni gori in Turčiji.

Piše se skoraj izključno v latinici, skoraj nikoli v cirilici in vsebuje več turških in orientalskih vplivov. Kar se tiče razumevanja bosanskega jezika, le-to ni težko, če smo podkovani s hrvaščino ali srbščino, zagotovo pa to dejstvo predstavlja težje delo za prevajalca, saj so si ti 3 jeziki zelo podobni.

V glavnem se razlikujejo v prihodnjiku – v srbščini se nedoločnik spoji s pomožnikom ´ću´, medtem ko se v bosanščini in hrvaščini piše narazen, npr. Uradit ću to. (bos.), Uradiću to. (srb.) in Napraviti ću to. (hrv.). Še ena pomembna razlika je zagotovo ta, da se lastna imena v bosanskem jeziku enkrat pišejo v originalu (npr. New York), drugič pa se poslužujejo transkripcije (npr. Minhen), pri čemer se srbski jezik vedno poslužuje transkripcije (npr. Nju Jork), Hrvaščina pa lastna imena vedno prevzema in jih uporablja v originalu (npr. München).

Vsak dober prevajalec, ki želi oddati brezhiben prevod, s katerim bo v prvi vrsti zadovoljna stranka in v drugi vrsti on sam, mora poznati določene posebnosti v slovnici, kot npr. to, da ima abeceda v bosanskem jeziku 30 črk in 3 digrafe ali dvočrkje (nj, lj, dž), da obstaja pri sklanjanju 7 sklonov, da se naglaševanje besed močno razlikuje glede na regijo, da se v stavku po modalnem glagolu v glavnem uporablja struktura nedoločnika z ´da´ (npr. Moram da radim.) ipd.

HTML5 Valid page